Remember, remember the 14th of November!
ByΠριν κάποια χρόνια η ένωση των λαών της Ευρώπης περνούσε μέσα από κριτήρια κατά βάση οικονομικά. Κατάργηση των συνόρων στις συναλλαγές, παύση των δασμών στην εισαγωγή προϊόντων, ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Μετέπειτα, το “κοινό όραμα” έγινε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, με κατάργηση των αντίστοιχων εθνικών νομισμάτων. Η ένωση των λαών έγινε νομισματική και από την αρχή θεωρήθηκε προνομιούχος περιοχή η ευρωζώνη, γι’ αυτό μάλιστα επιβλήθηκαν και κριτήρια στα ίδια τα μέλη της Ε.Ε. για να μπορούν να κρατήσουν ευρώ στα χέρια τους.
Γενικώς, η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν μεγάλη υπόθεση. Θυμάται κανείς τις τυμπανοκρουσίες σχετικά με την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. και για το πώς ακόμα αυτή η κίνηση θα έλυνε ίσως και το κυπριακό πρόβλημα! Η Κύπρος, γνωστή ως τότε για την ακμαία εθνική της οικονομία, που -κι όμως- λαχτάρησε κι εκείνη το ευρώ. Σταδιακά προωθήθηκαν κι άλλες ιδέες που θα τόνιζαν ακόμα περισσότερο την ένωση της Ευρώπης. Για παράδειγμα, προτάθηκε ο ενιαίος ευρωστρατός ή ακόμα και το ευρωσύνταγμα ή και η νέα ευρωπαϊκή υπηκόοτητα. Σταδιακά αποκτούσε σημασία το να είσαι ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ και μετά Ισπανός, Ιταλός, Έλληνας.
Σαν τους καλούς μαθητές σε μια σχολική τάξη, σταδιακά δημιουργήθηκαν Κράτη-πρότυπα για την πρόοδο και την ανάπτυξή τους, όπως λ.χ. η Ιρλανδία. Το κάθε μέλος της Ε.Ε. έπρεπε να “συγκριθεί” και να “συγκλιθεί” με αυτά τα υψηλά μοντέλα δημοσιονομικών και εν γένει οικονομικών προδιαγραφών. Ποιος θα ξεχάσει την έννοια της “σύγκλισης”; Ειδικά η Ελλάδα ήταν η χώρα για την οποία η λέξη “σύγκλιση” είχε γραφτεί τις περισσότερες φορές ειδικά το σωτήριο έτος 2001, όταν επιτέλους καταφέραμε να πετάξουμε από πάνω μας τις καταραμένες δραχμές και γεμίσαμε με όνειρα μωβ, πράσινα, κίτρινα, μπλε, όπως τα χρώματα από τα χαρτονομίσματα του ευρώ.
Από τα υπόλοιπα όνειρα, πέραν του ενιαίου νομίσματος, τίποτα δεν προχώρησε. Οι λαοί της Ευρώπης απέκτησαν επιχειρηματική, τουριστική, νομισματική συνείδηση αλλά μέχρις εκεί. Εμφανίστηκαν μάλιστα και φωνές που εναντιώθηκαν στην πλήρη κατάργηση της εθνικής ιδιαιτερότητας των λαών, δεν ήταν λίγοι δε εκείνοι που είδαν μια “αμερικανοποίηση” της Ευρώπης, με τη δημουργία ουσιαστικά ενός ομοσπονδιακού μορφώματος, όπως οι Η.Π.Α., στο οποίο τα κράτη-μέλη θα ήταν κάτι σαν τις πολιτείες. Οι φόβοι αυτοί έγιναν εντονότεροι όταν φάνηκε ότι η εκάστοτε ευρωπαϊκή ηγεσία μπορούσε να επιβάλλει τη βούλησή της στα Κράτη-μέλη για το κάθε παραμικρό ζήτημα, από τα ναύλα στα εισιτήρια έως τα αιολικά πάρκα.
Καθώς τα χρόνια πέρασαν, οι προθέσεις στην Ευρώπη άλλαξαν και η “σύγκλιση” έγινε “απόκλιση” κι ύστερα “υπόκλιση”. Για πρώτη φορά, έπαψε να θεωρείται ευλογία η παραμονή μιας χώρας εντός του ευρώ. Αντί για είσοδο στην ευρωζώνη οι τίτλοι των εφημερίδων άρχισαν να αναφέρονται επανειλημμένα στα ενδεχόμενα εξόδου εκείνων των κρατών που δεν “συμμορφώνονται” με τους όρους του παιχνιδιού. Η ευημερία των λαών που υποσχέθηκε η Ε.Ε. έγινε ανεργία, φτώχεια, πλειστηριασμοί, μετανάστευση. Οι λαοί, για να πείσουν ότι έχουν πετύχει την “υπόκλισή” τους, έπρεπε πρώτα να γονατίσουν εντελώς στη σημαία με τα αστέρια που τελικά συμβόλιζαν τον αστερισμό του κέρδους των ολίγων. Στις 14 Νοεμβρίου οι λαοί της Ευρώπης βγαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν. Με ενιαία αγωνιστική συνείδηση ανατροπής.
Η Ευρώπη πραγματικά ενωμένη. Για πρώτη φορά.
Παναγιώτη μου συγνώμη, αλλα πιστεύω οτι οι προθέσεις της Ευρώπης δεν ήταν ποτε καλες ούτε απο στην αρχη.Ολα ήταν ενα ψέμα …..που λεει και το τραγούδι….και οχι μονο ενα ψεμα ,αλλα ηταν ολα βαση προγράμματος.Απο την αρχη εδω ήθελαν να μας φέρουν ,απλως εμεις δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε γιατι δεν θέλαμε να δούμε τι υπήρχε απο πισω απο τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα…….φοβάμε πως ο δρόμος είναι μονο ένας και αυτος δεν θέλει αγωνιστική συνείδηση, θέλει κυρίως μονο συνείδηση!!! Πρέπει να μπορούμε να θυσιάσουμε τα πάντα αν χρειαστεί για να ανατρέψουμε αυτη την πορεία.Αναρωτιέμαι είμαστε ετοιμοι γι΄αυτο, μεχρει τέλους?????
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πολύ σωστά τα λες! Ο τόνος στο άρθρο μου είναι από την αρχή ειρωνικός αν δεν το κατάλαβες αμέσως. Εννοείται ότι υπήρχε σχέδιο ή τουλάχιστον έτσι αποδεικνύεται! Οι Ευρωπαίοι νιώθουνε κατά βάση τουρίστες όλα αυτά τα χρόνια. Οι σημερινές κινητοποιήσεις ας είναι η αφορμή για να αποκτήσουν οι λαοί στην Ευρώπη πιο αγωνιστική συνείδηση.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Θα μας πάρει πολύ καιρό να ξεμπλέξουμε, αν τα καταφέρουμε…απο τους ευρωπαίους δεν περιμένω σχεδόν τίποτα-τους λαούς εννοώ-.Αναφορικά με την ευρωπαική ενοποίηση, ονειρο ήταν και πέρασε.Θα «καεί»μια ολόκληρη γενιά γι αυτό.Σε οτι αφορά τους Ελληνες δεν νομίζω οτι αντιληφθήκαμε ακόμη τι θα συμβεί. Ειθε να πιάνουν οι ευχές σου και να αλλάξει κατι…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Θέλουμε δουλειά πολλή δεν το συζητάμε, ειδικά σε επίπεδο λαών της Ευρώπης. Όμως ο νότος, ειδικά τα λεγόμενα PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) είναι σε κοινή μοίρα πλέον! Αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να κάνουν ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό μπλογκ απέναντι στο Βορρά!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Η Ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να γίνη ένας ισχυρός οικονομικός και πολιτικός πόλος που θα στεκόταν ισοδύναμα ανάμεσα στίς άλλες μεγάλες δυνάμεις τού πλανήτη,αλλά δυστυχώς αυτοί που διαδέχτηκαν τους εμπνευστές τής ιδέας αυτής έμπλεξαν τα πέη με τίς ψήκτρες.Μιά τέτοια ενοποίηση δέν μπορεί να γίνη με τον τρόπο που ενοποιήθηκαν οι πολιτείες τών ΗΠΑ,επειδή η Ευρώπη αποτελείται από έθνη-κράτη που το καθένα έχει δική του εθνική συνείδηση.Οι κάτοικοι τών ΗΠΑ,σε όποια πολιτεία κι’άν βρίσκωνται,λένε «I am American»,δέν λένε «I am Massachussetan» ,ή «I am Montanian» κλπ.Δέν μπορεί να γίνη κάτι τέτοιο στην Ευρώπη-κάθε κράτος της έχει την δική του ιστορία,τίς παραδόσεις του,την γλώσσα του κλπ.Ούτε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τών ΗΠΑ επιβάλλει την βούλησή της στίς πολιτείες γιά κάθε παραμικρή πτυχή τής καθημερινής ζωής:ακόμη και τα όρια ηλικίας γιά την απόκτηση π.χ.διπλώματος οδήγησης ή γιά την κατανάλωση αλκοολούχων,διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέν διανοείται να παρέμβη σ’αυτό-είναι αρμοδιότητα τού κυβερνήτη (governor) κάθε πολιτείας.
Προσωπικώς,δέν αντιτίθεμαι στην ιδέα τής «ενωμένης Ευρώπης»-απλώς λέω ότι θα έπρεπε να έχη μελετηθεί το εγχείρημα πιό προσεκτικά,να προσδιοριστή με συγκεκριμένο τρόπο σε ποιά σημεία θα υπάρχη κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική και νομοθεσία και σε ποιά θα υπερισχύουν οι εθνικές πολιτικές και νομοθεσίες.Θα έπρεπε να έχουν δοθεί μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια ώστε οι οικονομίες όλων τών εθνικών κρατών να γίνουν πραγματικά ισοδύναμες και όχι «στα χαρτιά».Θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπ’όψιν οι ιδιαιτερότητες τής κάθε χώρας κατά την εκπόνηση τών δημοσιονομικών κλπ. «μοντέλων».Δυστυχώς,ώς Ευρωπαίοι,βιαστήκαμε……
Μου αρέσει!Μου αρέσει!