Η νοσταλγία της ευτυχίας
By
Άσε με να πέσω όπως τότε
Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτήν τη διαρκή μου επιστροφή στο χθες. Με την παραμικρή αφορμή που θα βρεθεί μπροστά μου, θα φορέσω τη στολή της νοσταλγίας και θα καβαλήσω τη μηχανή του χρόνου, επιδιώκοντας ακόμα ένα ταξίδι σε εποχές άλλες, περασμένες. Και δεν είναι βέβαιο ότι έζησα σ’ αυτές όλες τις εποχές. Συχνά, αρκεί και μόνο να μου τις αφηγηθεί κάποιος, να μου τις περιγράψει και θα ‘ναι σαν να τις έχω ζήσει κι εγώ. Ειδικά αν το κάνει με πάθος, αναφέροντας όλες εκείνες τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, όπως κάνανε κάποτε οι γιαγιάδες, κάθε φορά που διαβάζαν παραμύθια στα εγγόνια τους. Τότε που έβλεπες την απόλαυσή τους σε κάθε συλλαβή, καθώς ξεστόμιζαν τις λέξεις, τόσο που νόμιζες ότι υπήρξαν στ’ αλήθεια όλες εκείνες οι ιστορίες και ότι οι δράκοι ήταν πραγματικοί και εκείνη η πανέμορφη πριγκήπισσα έμενε λίγα στενά παρακάτω από το σπιτάκι σου. Καμιά φορά πάλι, όταν πετυχαίνω κανέναν από εκείνους τους ηθοποιούς του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου να δίνουν κάποια από τις αναλυτικές τους συνεντεύξεις, παρασύρομαι. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάνε για την Ελλάδα τού τότε είναι τόσο ζωηρός που μεταφέρομαι μέσα σε δευτερόλεπτα κι εγώ εκεί, στις αλάνες, στα βράδια με τις κούρσες, τις φωταγωγημένες αφίσες, τα πολυάριθμα, χαμογελαστά πρόσωπα. Ωχού, αυτές οι ρημαδιασμένες διαφημίσεις θα πέσουν πάλι στο καλύτερο σημείο. Ειδικά αυτό το επαναλαμβανόμενο σποτ για το αποψινό δελτίο ειδήσεων, μου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι. “Έρχεται φοροκαταιγίδα. Οι περισσότεροι άνεργοι της Ευρώπης. Ηλικιωμένη απανθρακώθηκε. Στα χέρια της βρέθηκαν σελίδες από παραμύθια”. Και τώρα, η συνέχεια.
Ποια συνέχεια τελικά; Γιατί, αναρωτιέσαι αν υπήρξε ποτέ συνέχεια και μήπως στην πορεία χάσαμε το δρόμο και απομακρυνθήκαμε μια για πάντα από τις ημέρες εκείνες και βρεθήκαμε όλοι, σωριασμένοι εδώ, να περιεργαζόμαστε το απανθρακωμένο σήμερα. Όχι, δεν είναι απαισιόδοξες οι σκέψεις, όλο αυτό δεν είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια διαφυγής, ούτε κάποια αχαλίνωτη λαγνεία για το παρελθόν. Αυτό που νιώθω να μου λείπει δεν είναι ούτε οι τόποι, ούτε οι εποχές, ούτε τα δειλινά. Πιο πολύ είναι ότι συνεχώς γυρίζω πίσω, ψάχνοντας παλιά, ξεχασμένα συναισθήματα. Μιας και λέγαμε για ηθοποιούς, με πιάνει, για παράδειγμα, μια περίεργη αναπόληση για τον ενθουσιασμό που είχαμε όταν ερχόταν ο κινηματογράφος στο χωριό μου, τότε που βλέπαμε από μακριά εκείνο το πράσινο, μικρό φορτηγάκι με τα άσπρα, καλλιγραφικά γράμματα, “ΣΙΝΕΜΑ, Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ”, και πανηγυρίζαμε και τρέχαμε όλοι μαζί με τις πλαστικές μας τις καρέκλες για να πάρουμε όσο καλύτερη θέση μπορούσαμε μπροστά στο πανί, καθώς αυτό πηγαινοερχόταν σε κάθε ανάσα του ανέμου. Τότε, που μας έβαζαν στα γόνατά τους οι παπούδες και αν δεν είχαμε το πεντακοσάρικο για το εισιτήριο, μας το χώνανε διπλωμένο κρυφά στην τσέπη, για να να μην απογητευτούμε και χάσουμε αυτόν τον πολύτιμο, πηγαίο ενθουσιασμό μας. Τώρα, βλέπεις τα παιδιά να στραβώνονται μ’ εκείνα τα πολύχρωμα, τρισδιάστατια γυαλιά στα μάτια, που τα κάνουν να φαίνονται λες και είναι πλάσματα εξωγήινα. Και οι παπούδες κρύβονται γιατί δεν έχουν να δώσουν πια χαρτζηλίκι. Κι εκείνος ο κινηματογράφος έπαψε να έρχεται στη γειτονιά. Γιατί και η γειτονιά έπαψε να υπάρχει.
“Έλα, μην αργείς, έχω ετοιμάσει φαγητό έξω, στην αυλή”. Ακόμα έχω τη φωνή της μάνας στα αυτιά μου, τότε που πήγαινε πέρα δώθε διαρκώς, μεταφέροντας σαλάτες και πιάτα και φρούτα κομμένα από τον κήπο μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απίθανη, σχεδόν μαγική αίσθηση που μου άφηνε στο στόμα εκείνη η ντομάτα, λες και ήταν ένα παράξενο, σπάνιο γεύμα της φύσης, έτσι όπως τη σέρβιρε, χαραγμένη στα τέσσερα, με λίγο αλάτι μόνο, χωρίς πολλά-πολλά, όπως δηλαδή οι περισσότερες εμπειρίες της ζωής μας εκείνη την εποχή. Λιτές, ατόφιες και αξέχαστες. Και το απαλό αεράκι του μεσημεριού να μας προσπερνά, λίγο πριν παρασύρει μακριά τις λευκές χαρτοπετσέτες, την ώρα που τα γειτονόπουλα ξεπόρτιζαν για παιχνίδι και κυνηγητό. Τρέχανε τόσο γρήγορα και φωνάζανε τόσο δυνατά, λες και ο καλύτερος θα ήταν αυτός που θα έκανε την περισσότερη φασαρία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παραλίγο να πέσουν πάνω στο τραπέζι μας, έτσι όπως ερχόντουσαν με φόρα και χωρίς να κοιτάνε μπροστά τους. Ακόμα κι αν έπεφταν και χτύπαγαν όμως, θα συνέχιζαν, με τα γδαρμένα τα γόνατα και τα σκισμένα παντελόνια, λες και δεν πόνεσαν ποτέ τους, κι ας μάτωναν φορές χιλιάδες. Όχι, δεν ήταν γιατί υπήρχε η λεγόμενη “άγνοια κινδύνου”, όπως θα πούνε μερικοί μπουρδολόγοι αναλυτές, ήταν γιατί υπήρχε η ανάγκη της υπέρβασης, ναι, τότε ο κόσμος δεν είχε το νου του στα εμπόδια που μπορεί να μπαίνανε στο διάβα του, τον απασχολούσε κυρίως η διαδρομή, η προσπάθεια, έχοντας την πεποίθηση ότι στο τέλος θα τα καταφέρει και ότι θα στεκόταν στα πόδια του, όσες φορές και αν έπεφτε. Ένας κόσμος που πήγαινε μπροστά, χωρίς να κοιτά μπροστά του.
Με αφορμή τις ντομάτες, να μην ξεχάσω να κατέβω στο super market να πάρω εκείνες τις εισαγόμενες που λύσσαξε να διαφημίζει στο ραδιόφωνο το τελευταίο δεκαήμερο αυτός ο κωλοσταθμός. Που τετραγωνικά πια για κήπους και καλλιέργεια και παιδιά που κυλιούνται πάνω στους κήπους. Δεν ξέρω, σταδιακά συνειδητοποιείς ότι ένα σωρό συνήθειες σταμάτησαν απλά με το πέρασμα του χρόνου να υπάρχουν. Πικ-νικ. Πάει κι αυτό. Θυμάμαι, με το που έμπαινε η Άνοιξη, μόλις ο ήλιος γινόταν λιγάκι πιο θερμός και η υγρασία στέγνωνε στα δέντρα, βρίσκαμε ευκαιρία να φύγουμε από το σπίτι και να πάμε οικογενειακώς στο πρώτο λιβάδι που θα πετύχουμε. Εκεί θα απλώναμε τα τριανταφυλλένια σεντόνια μας, με πολύχρωμα τάπερ και τραγούδια και μετά θα αποκοιμιόμασταν αγκαλιά, την ώρα που το τρανζιστοράκι θα έπαιζε μελωδίες πίσω από τα ελαφρά αλλά τόσο ρομαντικά παράσιτά του. Και από το δρόμο θα μας βλέπανε άλλοι περαστικοί και οδηγοί που θα μας κορνάρανε, δίχως να μας ξέρουν, και εμείς θα χαιρετούσαμε με γέλια και τα χέρια ψηλά, λες και πανηγυρίζαμε όλοι μαζί κάποια εθνική επιτυχία. Ακόμα δεν βρήκα απάντηση στο γιατί τα σκέφτομαι όλα αυτά. Ίσως να μου έχει ανοίξει η όρεξη για ομοψυχία, ίσως πάλι να μου κόβεται τελείως, μ’ αυτούς όλους που νοσταλγούν αλλιώς την Ελλάδα και λένε ότι μόνο μια φορά υπήρξε τάξη και προκοπή και ότι όλο το πολιτικό σύστημα θυμίζει σάπιο ζαρζαβατικό, που τώρα το παίρνουν στα χέρια τους και το πετάνε μαζί με αβγά και φτυσίματα σε όποιον τους αμφισβητίσει. Ελλάς, Ελλήνων, ζαρζαβατικών.
Ας διαβάσω την εφημερίδα μου, μήπως και σταματήσω να θυμάμαι. Την έχω ξεφυλλίσει από την αρχή τόσες φορές, αλλά δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τούτο το άρθρο που μιλάει για ένα πολύ πρωτότυπο ζήτημα. Σε μερικές χώρες, λέει, πρόκειται να εισαχθεί στο πρόγραμμα των σχολικών μαθημάτων ακόμα ένα, το μάθημα της ευτυχίας. Είναι αληθινή είδηση, δεν πρόκειται για φάρσα. Μαζί με τη γεωγραφία, την ιστορία, τα μαθηματικά, ο άνθρωπος θα διδάσκεται την ευτυχία. Αυτό αποφασίστηκε, λέει, γιατί αυξήθηκαν ανησυχητικά τα ποσοστά των αυτοκτονιών στους νέους, με το μέσο όρο ηλικίας όσων αυτοκτονούν να πέφτει στα 14 από τα 30. Δεν μένουν εκεί όμως όλες αυτές οι πρωτοποριακές ιδέες. Στο άμεσο μέλλον θα διαμορφωθεί μαζί με τον δείκτη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ένας άλλος δείκτης, αυτός της Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας. Για να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πώς μπορεί ένας λαός να είναι ευτυχισμένος και ποια μέτρα να λαμβάνει, όταν η ευτυχία του ξεφεύγει. Που ‘σαι ρε πατέρα, να ακούσεις. Ακόμα έρχονται οι παλιόφιλοί σου και μου λένε για το πόσο ωραία περνούσατε τότε, ακόμα μου μιλάνε για την “ωραία ζωή” που ζήσατε. Χωρίς σπίτια δανεικά, χωρίς άγχη τοκοχρεωλυτικών δόσεων, χωρίς αναβαθμισμένα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας μιας ζωής που έπαψε προ πολλού να κινείται. Να κάτσουμε παρέα, να τα πούμε, να βάλουμε τα γέλια και τα κλάμματα με τούτο τον κόσμο τον παράξενο. Να με δεις πως ρυτίδιασα και με πιάνουν αναμνήσεις για συναισθήματα. Νοσταλγίες και ερωτήματα. Που ‘ναι τα χρόνια, πατέρα.
Ωραία χρόνια.
!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
‘Ο, τι καλύτερο έχω διαβάσει , εδώ μέσα , μέχρι τώρα…
Αυτή την παραπάνω πρόταση (‘Ο, τι καλύτερο έχω διαβάσει , εδώ μέσα , μέχρι τώρα) , σκέφτομαι να την γράψω σαν σχόλιο , σε κάθε ανάρτηση σου τώρα τελευταία … Την τελευταία όμως στιγμή , το μετανοιώνω και λέω «Άσε … την άλλη φορά … Μπορεί να διαβάσω κάτι ακόμα καλύτερο» και … δεν την γράφω … Σήμερα όμως σου το γράφω αυτό το σχόλιο , όχι γιατί πιστεύω πως δεν θα διαβάσω κάτι καλύτερο από σένα , αλλά γιατί με «δέρνει» κι εμένα αυτή η γλυκιά … παρελθοντολαγνεία … Ταυτίστηκα τόσο πολύ μ’ αυτά που διάβασα εδώ , που …. δεν κρατήθηκα και σου το … ξαναλέω :
‘Ο, τι καλύτερο έχω διαβάσει , εδώ μέσα , μέχρι τώρα…
Να είσαι καλά .
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και τη στήριξη από την πρώτη στιγμή! Τα λόγια σου μου θύμισαν τη συζήτηση με έναν καλό φίλο που μου λέει χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά υπόσχεται στον εαυτό του ότι δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσει τα άρθρα μου επειδή «πέφτει» ψυχολογικά αλλά κάθε φορά δεν τηρεί την υπόσχεσή του, χαχα! Αυτό που λες με κάνει να γράφω κάθε φορά «καλύτερα», να ανακαλύπτω μέσα από το γράψιμο τις ιστορίες και τις ζωές άλλων ανθρώπων, «ηρώων» της καθημερινότητάς μας. Και το παρελθόν θα είναι πάντα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Βλέπεις, η νοσταλγία είναι πάντα αγαπημένο συναίσθημα, είναι η «μελαγχολία των γαλανών χρωμάτων» όπως μ’ αρέσει να τη λέω. Να είσαι καλά και πάλι!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Τι να Σχολιασω…Απλα Τελειο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αγαπημένο μου Πιτσιρίκι! Σ’ ευχαριστώ πολύ για μια ακόμη φορά!!! Και ο δικός σου λόγος είναι τόσο κοντά στις δικές μου σκέψεις! Κοινά ερεθίσματα… Ο λόγος έχει δύναμη και η δύναμη έχει το λόγο της! Να είσαι καλά!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καληνυχτα φιλε Πανο !!!!!!!!!!!!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Το ξεκίνησα λίγο σαστισμένη… εκεί όμως που άρχισες για το πικ νικ μου σκασαν και οι δικές μου αναμνήσεις απ’ την γωνία… Το τρανζίστορ, τα κορναρίσματα, τα γέλια… και ήρθαν και έδεσαν με τις δικές σου αναμνήσεις και με συνεπήρε το συναίσθημα… ίσα που βούρκωσα λιγάκι! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ …
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ειρήνη, σ’ ευχαριστώ πολύ και σε καλωσορίζω στα Κακώς Κείμενα! Όλες αυτές οι εικόνες δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από μέσα μας, όσο και αν οι εποχές αλλάζουν, όσο και αν ο κόσμος διαφοροποιείται συνεχώς… Τα δάκρυά σου, τιμή μου! Σ’ ευχαριστώ και πάλι!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] Τα Κακώς Κείμενα […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Τελειο…..Μου θυμισαν τα παιδικα μου χρονια στο χωριο….τις απιστευτες τουμπες μου και ματωμενη να συνεχιζω το παιχνιδι….
Αχ αυτη η ντοματουλα….. 🙂 🙂 🙂
Τωρα ολα αλλαξαν…βιαζομαστε για ολα……
Απιστευτο κειμενο….!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σ’ ευχαριστώ, Αναστασία για τα καλά λόγια και τη συμμετοχή στα σχόλια! Κατά έναν περίεργο τρόπο, τα βιώματα είναι κοινά σ’ αυτόν τον τόπο… Σε καλωσορίζω στα Κακώς Κείμενα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Στα -Κακώς κείμενα- βρίσκεις να διαβάσεις Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α.!!!!!Ο μικρός Κεμαλ, και η Νοσταλγία της Ευτυχίας, είναι όντως πολύ δυνατά κείμενα, Έχουν διαφορετικά συναισθήματα, διαφορετικό εσωτερικό κόσμο με βαθιές έννοιες που ο καθένας μας βέβαια ανάλογα ερμηνεύει. Να τα δουμε ως κείμενα λογοτεχνικά , και έτσι να να θαυμάσουμε, μην ξανοιγόμαστε και πλατοδρομούμε….Μου αρέσει η γραφή σου, έχεις άψογη αφήγηση.!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σ´ ευχαριστω πολυ, Νεφέλη για τα καλα σου λόγια! Σε καλωσορίζω στα Κακώς Κείμενα κ υπόσχομαι ακόμη μπόλικη «διηγηματική αρθρογραφία»!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πάνο, συμφωνώ και προσυπογράφω το σχόλιο της Νεφέλης. ΟΦΕΙΛΕΙΣ να συγκεντρώσεις τα κείμενά σου και να τα εκδώσεις, έχει να με «ακουμπήσει» γραπτό έτσι, από τότε που πρωτοδιάβασα, πριν πολλά χρόνια, Ζυράννα Ζατέλη. Μπράβο σου και πάλι!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Κάτι είναι στα σκαριά… Απλά θέλω να είναι βιβλίο, όχι μικρότερα πολλά κείμενα. Έχω τη δομή έτοιμη απλά θέλω κάτι σπάνιο και πολύτιμο στις μέρες μας: χρόνο. Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Γιά να πώ την αλήθεια,χαίρομαι που τώρα πλέον υπάρχουν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές-κι’έτσι δέν χρειάζεται ν’αγχώνωμαι πότε θα μού τελειώση το φίλμ και πότε θα μού φέρη ο φωτογράφος τίς φωτογραφίες τυπωμένες.Χαίρομαι που τώρα πλέον υπάρχουν οι υπολογιστές κι’έτσι μπορώ να γράφω τους στίχους και τίς μουσικές μου,τα κείμενά μου,να επικοινωνώ με τόσον κόσμο μέσα απ’το διαδίκτυο και να κάνω ένα σωρό άλλες δουλειές.Χαίρομαι που υπάρχουν τα κινητά τηλέφωνα κι’έτσι δέν κινδυνεύω να «στήσω» κάποιον με τον οποίον πρέπει να συναντηθώ,αφού μπορώ να τον ειδοποιήσω ακόμη και μέσα απ’το τρόλλεϋ….
Δέν τα είχαμε αυτά όταν ήμουν 10 χρονών κι’ό παππούς μου με πήγαινε στο ΣΙΝΕΑΚ κάθε Κυριακή πρωί-και πώς το περιμέναμε αυτό το πρωινό ο αδελφός μου κι’εγώ.
Δέν τα είχαμε αυτά όταν ήμουν 13 χρονών και μάς πήγαιναν οι γονείς μας κάθε Κυριακή γιά φαγητό στο Λαγονήσι και στην Βαρυμπόπη με το αυτοκίνητο-γιατί τότε η βενζίνη ήταν φτηνή-και συναντούσαμε άλλες φιλικές οικογένειες κι’εμείς τα παιδιά παίζαμε κρυφτό και «ανταρτοπόλεμο»-και το ευχαριστιόμασταν τόσο πολύ που όταν φτάναμε στο σπίτι μας το απόγευμα,νιώθαμε έναν κόμπο στον λαιμό γιατί αυτή η μέρα είχε τελειώσει……
Τό ζήτημα,λοιπόν,δέν είναι να νοσταλγούμε το παρελθόν και να μένουμε σ’αυτό,αλλά να βρίσκουμε στο παρόν μας,σε κάθε παρόν,τίς καλές πλευρές και να προσπαθούμε να τίς εκμεταλλευόμαστε και να τίς απολαμβάνουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Γιατί δέν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε στιγμή από το παρόν που ζούμε,γίνεται παρελθόν μόλις έρθη η επόμενη στιγμή……
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ετσι όπως τα λέτε ειναι! Απλά η αναποληση, η νοσταλγία της ευτυχίας δεν ειναι μια διαδικασία αποκρυψης του παρόντος. Η νοσταλγία υπό οποιαδήποτε μορφή θα υπάρχει γιατι παντα θα υπάρχουν οι ιδιαίτερες εκείνες στιγμές του χθες που θα μας επαναπροσδιοριζουν. Σας ευχαριστω και πάλι για τη συμμετοχή στα σχόλια!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Το πιο γλυκό σφάξιμο είναι της νοσταλγίας, όταν αναπολείς κάτι και την ίδια ώρα νιώθεις σαν ένα βελούδινο ξυράφι να χαράσσει τα εσώψυχα σου κυρίως κάτω στην κοιλιά, χαμηλά. Ο πόνος της νοσταλγίας είναι ένας βαθύς γλυκός πόνος που σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο, φτάνει να κλείσεις τα μάτια και να τον αφήσεις να σε ματώσει. Ένας συνηθισμένος ήχος, μια οσμή, μια κατάσταση φτάνουν για να εγείρουν το λάκτισμα της ανάμνησης. Μπαμ! Και στιγμιαία σε κλοτσάει δυνατά στέλνοντάς σε στο τότε και τα ζεις όλα συμπυκνωμένα, ξεφυσάς ίσως βαριά από το αίσθημα της απώλειας αλλά παράλληλα παίρνεις ένα γερό συναισθηματικό δάνειο από ότι κουβαλάει από σένα η απότομη βουτιά στο χθες. Στο τέλος, επιστρέφοντας στην πραγματικότητα σου μένει ο απόηχος της μελένιας μαχαιριάς που απορροφάται γρήγορα γρήγορα από το “εγώ” σου.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ποσο όμορφα περιγραφετε αυτό το συναίσθημα… Σας ευχαριστω πολυ για τη συμμετοχή στα σχόλια και σας καλωσοριζω στα Κακώς Κείμενα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
μακάρι να είχα ζήσει κάποια από αυτά κι ας τα νοσταλγούσα…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ή εσυ είσαι πολυ μικρή ή εμείς πολυ μεγάλοι. 🙂 Πάντως αυτές οι εικόνες ειναι κατα κάποιον τροπο κοινές, περασμένες στο βιωματικό μας DNA , χωρίς απαραίτητα να τις έχουμε ζήσει όλοι…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
ναι σίγουρα κάποια πράγματα τα έχω βιώσει ή απλά τα έχω νιώσει, ή έστω τα έχω ακούσει τόσο πολύ που είναι σαν να τα έζησα αλλά οι δικές μου αναμνήσεις είναι περιορισμένες. Παιχνίδια στη γειτονία και η απόλυτη ελευθερία τα καλοκαίρια. Νιώθω ότι οταν μεγάλωνα εγώ σιγά-σιγά μερικά πράγματα χανόντουσαν..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ευκαιρία οσα μας πηραν να τα ξαναβρούμε…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
συμφωνώ απόλυτα!!!!!!!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πανο, καλώς σε βρήκα!Να σχολιάσω και γω πόσο μου αρέσει το είδος αυτο της αφηγηματικής αρθρογραφιας που κρύβει αιχμές αλλά συνάμα κι πολύ συναίσθημα. Ααχ, ντοματούλες… σωστά φρούτα τότε, που τις καταβροχθίζαμε μονοκοπανιά με λίγο αλάτι μόνο… Τις σιέστες ξεχασατε όλοι…Αυτή την μεσημεριανή ανάπαυλα, όπου όλα σταμάταγαν, οι μεγάλοι επεφταν να κοιμηθούν,κι το ίδιο έπρεπε να κάνουμε και μεις τα παιδιά. Τότε απορούσα ως μικρό παιδί γιατί θα έπρεπε να χάσω ώρες παιχνιδιού απλά για να κλείσω τα μάτια μου και να είμαι ήσυχη. Που να ήξερα ότι κάποτε θα το έχω αυτο τόσο ανάγκη…ευτυχώς η μανία μου για δημιουργικοτητα κατα την ώρα της σιέστας σε συνδυασμό με την ανάγκη για ησυχία με οδήγησε στο να καταβροχθίζω ως γνήσια βιβλιοφάγος στρατιές ολόκληρες απο ανάγνωσματα όπως η διάπλαση των παίδων ( τα είχε αρχειοθετημένα η μητέρα μου), αλλά και Βέρν,Καζαντζάκη και άλλους κλασσικούς..
:))
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σ’ ευχαριστώ για τη συμμετοχή στα σχόλια και χαίρομαι που τελικά υπάρχει τόσος κόσμος εκεί έξω που μοιράζεται κοινά βιώματα, κοινές παραστάσεις, έχει τα ίδια αντικείμενα να του προκαλούν τους ίδιους συνειρμούς… Πόσο δίκιο έχεις και για τη μεσημεριανή ανάπαυση. Όπως ακριβώς το λες είναι. Να είσαι καλά να μοιραζόμαστε κοινές ιστορίες…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
είχα την πολυτέλεια και την χαρά να ζήσω τον όρο γειτονια κατά την διαρκεια όλων των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων….είχα την πολυτελεια να βγω έξω στον δρομο και να παιξω κρυφτό και κουτσό…να τρεξω αναμεσα στα αυτοκινητα και να σκαρφαλώσω δέντρα!!είχα την πολυτέλεια να βγω να πω τα καλαντα και να χτυπάω κουδουνια απο πολυκατοικιες για να κανω φάρσες με τους φίλους μου!είχα την πολυτέλεια να λέω και να μου λενε καλημερα καθε μ΄ρα οι γειτονες μου!!είχα την πολυτέλεια να πάω διακοπές και να χώνω τα πόδια μου στην άμμο αφηνωντας το δικο μου αποτύπωμα στην «λεωφορο των διασημοτήτων»…είχα την πολυτελεια να διαβασω βιβλία,να δω θεατρο ….κινηματογραφο,να διαβάσω κομιξ!και να θεωρω ότι υπερβαση είναι να κοιμηθω δεκα το βραδυ κρυφά κατω απο τα σκεπασματα επειδη διαβαζα με τον φακο MAD!!αυτες είναι πολυτελειες…και είμαι πλουσια να τις κουβαλάω!!δυστiχως πλέον οι άνθρωποι θεωρουν πολυτελεια να εχουν το τελευταια iPad μοντελο,να τσατάρουν και να προτιμουν να κανουν poke διαδυκτικα απο το παρουν τα πισινα τους απο τις καρεκλες και να πανε να ριξουν μια κανονικη καρπαζιά στον φιλο τους!!τα χρόνια όπως πανε θα ειναι χρόνια αποξενωσης και μοναξιας…λυπαμαι για τα παιδια των παιδιων μας που δεν θα μυρισουν τυπομενο βιβλια…και δεν θα σβήσουν λάθος μολυβιά!!όπως λυπαμαι εμας τους ίδιους που έχουμε γινει έρμαια της τεχνολογίας από το να παμε έξω να παρουμε ένα σεντονι,να παμε σε μια σπηλια και να αραξουμε να δουμε το φεγγαρι….οχι σε high 3D edition,αλλα live ρε φιλε!!άγγιξε,μυρισε,ζησε,αναισθητοι καταληξαμε γιατι μας έφαγε ο μοντερνισμος μας!!φτου!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πόσο όμορφα και με πόση αλήθεια τα λες, Ειρήνη! Έτσι είναι ή μάλλον έτσι ήταν, ζήσαμε εποχές σαφώς πιο συναισθηματικές, πιο ουσιαστικές, πιο ανθρώπινες. Κάθε γενιά βέβαια θα έχει τα δικά της σημεία αναφοράς, απλά η τεχνολογία έχει τα καλά της αλλά σίγουρα έχει βοηθήσει στην αποξένωση των ανθρώπων. Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή στα σχόλια και σε καλωσορίζω στα Κακώς Κείμενα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] Aπό: https://kakoskeimena.net/2013/05/26/nostalgia/ […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Reblogged στις vequinox.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] Πηγή: Η νοσταλγία της ευτυχίας […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!