Όχι άλλα δάκρυα
By
Βρέχουν τα μάτια.
Τελευταία, ένα περίεργο πράγμα, πιάνω τον εαυτό μου να δακρύζει με το παραμικρό. Δεν ξέρω ειλικρινά πώς να το εξηγήσω. Θυμάμαι, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν μετρημένες στα δάχτυλα οι φορές που μ’ έπαιρναν τα ζουμιά, ειδικά μετά τη δικαιολογημένα εύθραυστη κι ανεπιτήδευτη παιδική ηλικία. Και αναφέρομαι σε όλες τις στιγμές, τόσο σε εκείνες που τα κλάματά μου ήταν φανερά σε τρίτους, όσο και σ’ αυτές που ήμουν εντελώς μόνος, κλεισμένος στα εφηβικά τα δωμάτια, σκεπασμένος με τα μαξιλάρια της νιότης και δεν μ’ έβλεπε κανένας. Ακόμα και όταν βρισκόμουν σε καταστάσεις δακρύων των άλλων, παρέμενα ατάραχος κι ήξερα να κομπιάζω αριστοτεχνικά, χωρίς να μου ξεφεύγει ούτε μια σταγόνα από τα μάτια. Βρισκόμουν άραγε σε μια ευδαιμονική κατάσταση άγνοιας των κινδύνων; Από την άλλη, ίσως να ήταν μια απόδειξη ότι το παιδί μέσα μου σταδιακά μεγάλωνε κι αντρίευε, γιατί, ως γνωστόν, οι άντρες δεν κλαίνε.
Αυτό μου το ταλέντο πια δεν υπάρχει. Δεν ξέρω, ίσως να φταίει η Ελλάδα της Κρίσης, ναι, αυτό το δακρύβρεχτο σίριαλ που συνεχίζεται ασταμάτητα τα τελευταία τρία χρόνια και γίνεται ολοένα και πιο δραματικό. Γιατί, όσο κι αν κλείνεις την τηλεόραση, όσο κι αν σε θρέφει κάθε πρωί ο διαυγής ελληνικός ήλιος, όσο κι αν μονολογείς ψιθιριστά πως “υπάρχουν και χειρότερα…”, τελικά όλα αυτά τα μικρά σκουπιδάκια της θλίψης μαζεύονται κάτω από το χαλί του νου σου και στο τέλος, με έναν μαγικό σχεδόν τρόπο κατρακυλάνε παρακάτω, σφηνώνουν πίσω από τα μάτια σου και σε κάνουν να δακρύζεις, δίχως καν να το καταλάβεις. Γιατί όταν τα δάκρυα έρθουν, τρέχουν ακατάπαυστα, λες κι άνοιξε κάποιος απότομα μια βρύση που δεν έχει σταματημό. Κι εσύ βρέχεσαι, κολυμπάς μέσα σε μικρές λιμνούλες διάφανες, πάνω στις οποίες καθρεφτίζονται κι άλλα πρόσωπα με το δικό σου, πρόσωπα που κλαίνε και γελάνε και γελάνε και κλαίνε μαζί σου.
Αλλά κι εκεί έξω, βαδίζοντας στα παγωμένα στενά, αντικρίζεις εικόνες έντονες, εικόνες που χαράσσονται στο νου σου μια για πάντα. Κάποτε, στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων οι εικόνες δεν προκαλούσαν την προσοχή σου, έμοιαζαν όλα σχεδόν όμοια, αδιάφορα ίδια, σαν τα άπειρα μαύρα τζιπ που είχαν κατακλύσει τις γειτονιές και τα προάστια. Τώρα είναι λες και κάποιος εμπνευσμένος φαντομάς ζωγράφος πέταξε τα κάδρα του στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στους σταθμούς των τρένων και κάθε φορά βλέπεις ανθρώπους και δράματα σε διαφορετικές θεματικές ενότητες. Άνθρωποι να πεινάνε. Άνθρωποι να τουρτουρίζουν. Άνθρωποι να ουρλιάζουν από αγανάκτηση. Άνθρωποι αδύνατοι, ταλαιπωρημένοι. Άνθρωποι αγκαλιά με σκυλιά και σκυλιά αγκαλιά με ανθρώπους. Και μένεις με το στόμα ανοιχτό και την ψυχή ορθάνοιχτη, σαν μια πόρτα που κάποιος ξέχασε να κλείσει και τώρα μπαίνει το ψύχος προς τα μέσα. Ψύχος και ψυχές. Και σκυλιά να κλαίνε.
Μετά, καθώς τα μνημόνια περνούν, νιώθω πως η χώρα μου βουλιάζει ολοένα, υγροποιείται. Είναι σαν από το πολύ το κλάμα να μετατρέπεται σταδιακά σε μια μεγάλη λίμνη. Και γύρω της μαζεύτηκαν κάμποσοι κροκόδειλοι. Ναι, αυτές οι περίεργες, οι ακαθόριστες μορφές, που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι ποιος από δαύτους. Βουτάνε μέσα στη δακρυσμένη καθημερινότητά μας, αθόρυβα, κινούμενοι αργά, με τα βαριά τα πέλματά τους, μένοντας εκεί, έτσι, ακίνητοι, για ώρες, για μέρες, για μήνες με το στόμα ανοιχτό πλάι στους φοβισμένους τους ανθρώπους. Και λυπούνται και ωρύονται για τον πόνο μας και θέλουν να μας δείξουν τη συμπαράστασή τους. Και γράφουν άρθρα και βγάζουν λόγους και φοράνε το μακιγιάζ της συμπόνοιας αλλά ποτέ δεν πετυχαίνουν να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους ως ερπετά. Και χύνουν εύκολα, ακούραστα, κροκοδείλια δάκρυα.
Το χειρότερο όλων είναι όμως όταν νιώθεις τη σύγκρουση αυτή να μεγαλώνει μέσα σου, όταν τα συναισθήματα γίνονται αντιφατικά, όταν θέλεις να κλάψεις και να γελάσεις ταυτόχρονα. Είναι σαν να διεξάγεται μια ιδιότυπη μάχη, με αρένα το πρόσωπό σου, την ώρα εκείνη που τα δάκρυα τής λύπης παλεύουν με τα δάκρυα τής χαράς. Και η μισή σου φάτσα γελάει και η άλλη μισή κλαψουρίζει και θυμίζεις γεροντάκο που του λένε πετυχημένα αστεία τα εγγόνια του, καθώς χαίρεται με τη λύπη του και λυπάται με τη χαρά του. Ναι, εκείνον τον παππού που κάποτε έφυγε μετανάστης κι ήταν μικρός και πιάστηκε με τις δουλειές και τα εργοστάσια κι ούτε καν πρόλαβε να πάει στο σχολειό. Που έλεγε να μην του στέλνουν γράμματα γιατί γράμματα δεν ξέρει. Έτσι κι εσύ έγινες, σαν τον παππού σου, ευσυγκίνητος, σύγχρονος μετανάστης, που κάθεσαι και διαβάζεις των ανθρώπων τα μπερδεμένα γράμματα.
Και σε πιάνουν κλάματα.
Ομορφο ως γραφή, στην ουσία του βέβαια πραγματικό. Πολλοί κλαίμε αυτό είναι σίγουρο, τι κάνουμε όμως
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ευχαριστώ πολύ! Ναι, δεν θα έλεγα ότι διαμαρτύρομαι για το κλάμα απλά σαν να έχουμε γίνει παραπάνω ευσυγκίνητοι τελευταία!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πάνο, τα πρόχειρα μου έχω κι εγώ ένα τέτοιο κείμενο εδώ και καιρό… με πρόλαβες! Χωρίς να θέλω να σε «προσγειώσω», κι επειδή ακριβώς έτσι νιώθω κι εγώ. θα πω πως η ευσυγκινησία είναι κλασσικό σύμπτωμα της κατάθλιψης…είμαστε λοιπόν όλοι καταθλιπτικοί? η απλά πιο ευαίσθητοι…?ποιός ξέρει, το σίγουρο και το όμορφο είναι πως αρχίζουμε και γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
Καλημέρα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Χαίρομαι, Πέτρο, που μας εκφράζουν κοινά ερεθίσματα, κοινές ανησυχίες. Είμαι πάντα αισιόδοξος και δεν θέλω να δεχτώ ότι είμαστε πλέον καταθλιπτικοί. Ίσως, όπως λέω και στο άρθρο, όλο αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, άμεσα ή έμμεσα να μας έχει επηρεάσει υποσυνείδητα. Καλημέρα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αχ Πάνο! Πόσο έτσι είναι τα πράγματα..!Περιγράφοντας τις δικές σου σκέψεις και καταστάσεις μας κάνεις όλους συνοδοιπόρους…τουλάχιστον εμένα, είναι σίγουρο!
Και θα πω αυτό σαν απάντηση στο σχόλιο του Πέτρου πιό πάνω:
Όταν σου στερούν ακόμα και τις μικρές χαρές, αυτές που δεν κραυγάζουν, αυτές που δεν κοστίζουν, αυτές που έχουν τη δύναμη να ομορφαίνουν τη μέρα μας και να μας δίνουν αντισώματα…τότε ναι! μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα της κατάθλιψης και θέλει τεράστια δύναμη να κρατηθείς και το μόνο που μπορεί ν’ αποτρέψει αυτό είναι να έρθουμε πιό κοντά ο ένας στον άλλο…..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σ’ ευχαριστώ, Μαίρη! Είναι αυθόρμητο όλο αυτό που συμβαίνει, γελάμε και κλαίμε όλοι μαζί για κοινές αφορμές, κοινά περιστατικά. Έβλεπα χτες μια ταινία σχετικά με το τσουνάμι και πως οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν μεταξύ τους, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, με παιδάκια να τρέχουν γύρω από τις μανάδες τους σαν τα κοτόπουλα. Συγκλονιστικές στιγμές. Και μετά σκέφτεσαι το ελληνικό τσουνάμι της κρίσης, και λες, ότι κάπως έτσι κι εμείς έχουμε ανάγκη να βρεθούμε πιο κοντά, όπως λες κι εσύ… Την καλημέρα μου!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] πηγη […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
πρόσφατα, ξύπνησα απότομα ενα βράδυ κι άρχισα να κλαίω με λυγμούς. Μάλλον για τους ίδιους λόγους που προκαλούν και τα δικά σου δάκρυα. Σκεφτόμουν πως τώρα τελευταία, για να μην φανώ εύθραυστη προσπαθούσα να μην σκέφτομαι όσα συμβαίνουν συναισθηματικά αλλά σαν δημοσιογράφος, απ’ έξω, από απόσταση και θύμωσα με τον εαυτό μου που είχε γίνει σκληρός την ίδια στιγμή που ευχόμουν να συνεχίσω να είμαι έτσι… έκλαιγα ασταμάτητα και χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Είπα σε έναν δικό μου άνθρωπο ότι με στενοχωρεί να βλέπω πως ο κόσμος πια δεν νιώθει και μου απάντησε: «Τα παιδιά στην Αφρική πεινάνε και πεθαίνουν, υπάρχουν άστεγοι που κοιμούνται στο δρόμο, ο κόσμος περνάει δύσκολα, στο απέναντι σπίτι μπορεί κάποιος να χτυπάει την γυναίκα του, απολύσανε την μάνα μου και ο αδερφός μου γύρισε σπίτι στα 35, στη πλατεία κόσμος πεθαίνει από ναρκωτικά….ΚΛΑΨΕ!. Αλλά όσο κι αν κλάψεις δεν θα γίνουν όλοι αυτοί ευτυχισμένοι» Και συνέχισα να κλαίω με περισσότερη ένταση. Μέχρι που κατάλαβα τι ήθελε να μου πει και το…. «πήρα αλλιώς». Το κείμενο σου μου θύμισε την ουσία κάποιων πραγμάτων. Να μην κλαίμε. Να προσπαθούμε να αλλάξουμε… Αλλά να μην τα αποπαίρνεις τα δάκρυα: «Κλαίνε όσοι στο βάθος ακόμα ελπίζουν»
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Το έχω πάθει και εγώ αυτό σε παρόμοια φάση. Είναι εξαιτίας αυτής της εσωτερικής μας σύγκρουσης με όλα αυτά που μας βασανίζουν, με τη διαρκή αναζήτηση για το ποιός τελικά είναι ο ρόλος μας. Αυτά που αναφέρεις μου θυμίζουν μια συμφοιτήτριά μου που την έπιαναν τα κλάματα όταν έβλεπε στην τηλεόραση διαφημίσεις για τα παιδιά που πεινάνε, για τα άρρωστα παιδιά, κατηγορώντας τον εαυτό της ότι δεν κάνει τίποτα για να αλλάξουν όλες αυτές οι θλιβερές καταστάσεις. Είναι λιγάκι σχετικά όλα αυτά, όπως διαπίστωσες και εσύ η ίδια. Ακόμα και τα δάκρυα ως φαινόμενο έχει σχετικότητα. Άλλοτε είναι εξαιτίας πόνου, άλλοτε εξαιτίας χαράς, άλλοτε και για τα δυο μαζί. Πάντως δεν είναι λύση να καθόμαστε σε μια γωνιά και να κλαίμε, όσο κι αν αυτό είναι ανθρώπινη, φυσιολογική αντίδραση. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή στα σχόλια!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!