Το Πολυτεχνείο Τσίου
By
Μάλλον δεν μπορούσε να κάνει όπισθεν.
Εντάξει λοιπόν, όλα ήταν ένα ψέμα. Η ανάπτυξη, ο σοσιαλισμός, η Μιμή, τα ζιβάγκο, η Ε.Ο.Κ., τα πακέτα Ντελόρ, η ωραία μεταπολιτευτική Ελλάδα που τελικά έσκασε σαν ένα από εκείνα τα πυροτεχνήματα της Γιάννας, ναι, εκείνα που παραλίγο να κάψουν τη Φιλοθέη. Ούτε Πολυτεχνείο υπήρξε, ούτε νεκροί. Εδώ την οδό της 28ης Οκτωβρίου τη λένε Πατησίων, ποιο Πολυτεχνείο και τρίχες κατσαρές. Μη μένετε στο τί γράφουν οι ταμπέλες. Αδίκως ένιωθα μια συγκίνηση στις σχολικές εορτές που ήταν αφιερωμένες στη 17η Νοέμβρη του ’73. “Μαρία από τη Σπάρτη, Ορέστη από το Βόλο” έλεγε το τραγούδι και για κάποιον περίεργο λόγο αναρωτιόμουν από μικρός αν στ’ αλήθεια υπήρξε Μαρία και Ορέστης, κι ας ήταν απ’ τα Καλάβρυτα στην τελική. Όπως ακόμα ψάχνω αν υπήρξε Δημοκρατία μετά τη Χούντα ή Χούντα μετά τη Δημοκρατία ή Χούντα μετά τη Χούντα. Μπερδεύτηκα.
Η γενιά μου, η γενιά των 30άρηδων, που δεν έζησε το Πολυτεχνείο, παρά μόνο μέσα από τα σκετς και τις εκπομπές-αφιερώματα στο Μίκη Θεοδωράκη, έχει μπερδευτεί. Πριν λίγες ημέρες, ελληνικά κόμματα αμφισβήτησαν το ότι υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο και υποστήριξαν ότι επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την παραμύθα. Ότι το τανκ δεν πάτησε κανέναν παρά μόνο κάτι μερμήγκια ή εν πάση περιπτώσει ανθρωπόμορφα μερμήγκια. Και ότι από εκεί εμπνεύστηκε ο Λοΐζος το τραγούδι του, “ο Μέρμηγκας”. Ότι εκείνο το βράδυ είχαν μαζευτεί μερικοί μπαχαλάκηδες με μούσια και μαλλιά που κάνανε χαβαλέ ως δήθεν επαναστάτες που απλά γουστάρανε να κάνουνε κατάληψη, όπως γίνεται μέχρι και σήμερα. Εξάλλου όλοι αυτοί φταίνε και για την εισβολή της Τουρκίας στη μαρτυρική Κύπρο αφού ρίξανε τον ευεργέτη Παπαδόπουλο και βοήθησαν να ανέβει στην εξουσία ο απεχθής Ιωαννίδης που τα έκανε μπουρδέλο και που δήλωσε ότι τις καλύτερες μέρες του στη φυλακή τις πέρασε επί ΠΑΣΟΚ.
Εδώ Πολυτεχνείο, εκεί Πολυτεχνείο, που είναι το Πολυτεχνείο; Το ερώτημα αυτό στριφογυρίζει στο κεφάλι μου τον τελευταίο καιρό και το ‘χω ρίξει στον Παππά για να βρω την απάντηση. Όχι σ’ αυτόν της τράπουλας, τον άλλο, το βουλευτή της Χρυσής Αυγής που κατέχει την ιστορική αλήθεια. Τι να πεις άλλωστε στα παλικάρια με τις μαύρες μπλούζες που θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία αυτού του δύσμοιρου τόπου; Ξεχνάει κανείς τις μάχες που δώσανε για να μπορώ εγώ τώρα να ομιλώ ελεύθερα και χωρίς τη συνοδεία σφαλιάρας; Αυτοί είναι οι γνήσιοι Δημοκράτες, όχι σαν τους άλλους, τους ιμιτασιόν. Εξάλλου το ‘χουν αποδείξει ότι έχουν κηρύξει πόλεμο σε οτιδήποτε ιμιτασιόν μολύνει την καθάρια ελληνική γη. Ιμιτασιόν ανθρώπους, όπως τα ΑΜΕΑ, ιμιτασιόν μαθητές, όπως οι Αλβανοί αριστούχοι που το παίζουν σημαιοφόροι, ιμιτασιόν δημιουργούς, όπως οι εμπνευστές του Corpus Christi. Τέλος στην Ελλάδα-μαϊμού. This is Sparta, απ’ όπου καταγόταν κι η Μαρία.
Βρε λες η Μαρία που έψαχνε τον Ορέστη να ήταν η Δαμανάκη; Και να τη βάλανε ότι δήθεν είναι από τη Σπάρτη για να θολώσουν τα νερά; Θα πηδηχτώ απ’ το παράθυρο με την ανακάλυψη που έκανα. Για κάτσε όμως. Αυτή με τον Κιμούλη ήταν, που τον λένε Γιώργο. Ίσως ο Ορέστης, ο Βολιώτης, να ήταν ένας φοιτητικός έρωτας, την εποχή που η Μαρία σαγήνευε αισθησιακά το μικρόφωνο και μετά τις αφιερώσεις πέταγε και μερικές επαναστατικές ατάκες. Αχ, τα μπούτια σου Μαρία. Τον παράτησες τον Ορέστη, όπως παράτησες και τα μικρόφωνα και τις κομμουνιστικές πίστες και το ‘ριξες στο σοσιαλισμό και μετά στον πασοκισμό. Σαν τα πουκάμισα άλλαξες τους κόμματους και τα κόμματα. Ευρωπαϊκή Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας. Να χαρώ εγώ τη Μαριώ. Φάτε μάτια ψάρια στη μαλλιαρή. “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία” ήταν το σύνθημα αλλά η Μαρία μας έπαψε να ασχολείται πια με ψωμιά και προτίμησε τους σολομούς.
Κι είπαμε το ψωμί, ψωμάκι. Σώπα, όπου να ΄ναι θα σημάνουν οι καμπάνες του φασισμού. Αυτό το χώμα είναι δικό τους και μόνο δικό τους. Στάσου, ρε παιδί μου, σαν κάπως αντίθετα να μου τα λες. Τώρα έχουμε 2012 και εσύ μιλάς ακόμα για ψωμί; Για παιδεία; Για ελευθερία; Ξέρω, εσύ τη 17 Νοέμβρη τη θυμάσαι περισσότερο ως τρομοκρατική οργάνωση. Άντε και ως αφορμή για λούφα από το μάθημα. Ψάχνεις για νέα είδωλα, για οράματα, για ηγέτες αλλά βλέπεις παντού το είδωλο της Μαρίας και σε πιάνει αναγούλα. Θέλεις να τα σπάσεις όλα γιατί νιώθεις ότι σε ξεγέλασαν, ότι σου είπαν ψέμματα. Η “γενιά του Πολυτεχνείου” που αντί για ψωμί, σου έδωσε φτώχεια. Αντί για παιδεία, σου έδωσε αμορφωσιά. Αντί για ελευθερία σου έδωσε Κασιδιάρηδες. Σου έδωσε την Ευρώπη που σκοτώνει τα παιδιά της ενώ την ίδια ώρα βραβεύεται με Νόμπελ Ειρήνης.
Για κοίτα το πουλάκι.
Πολύ καλό άρθρο. Καμιά φορά αναρωτιέμαι πως γίνεται κι ο εθελοτυφλισμός καλά κρατεί. Αλλά δεν χρειάζεται να το ψάξεις και πολύ για να καταλάβεις. Έχω μια γνωστή της οποίας ο πατέρας ήταν στα ΕΑΤ-ΕΣΑ. Της είναι απείρως προτιμότερο να τον πιστέψει παρά να τον απομυθοποιήσει ολοκληρωτικά και καταστροφικά. Daddy could never torture people, could he? Και τελικά ο καθένας έχει τους λόγους του για να πιστέψει η όχι… Δεν ανοίγουμε και πολλά βιβλία, μπας και ξεστραβωθούμε… άλλος πάλι μου λέει επειδή ο παππούς του είδει κάτι κομμένα κεφάλια στον Εμφύλιο, όλοι η οικογένεια τώρα ψηφίζει Δεξιά και δεν δικινδυνεύει την Αριστερα, ακόμη κι αν έχει μια λογική.
Κάποτε διάβασα το A Man της Orianna Fallacci. Ήμουν έτσι κι αλλιώς αντι αλλά για μένα αυτό το βιβλίο έκλεισε το θέμα. Δεν υπήρξε μεταπολίτευση, όλα ήταν ένα ψέμα. Και το ’81 που άλλαξε η κατάσταση, ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα… ακόμη κι αν κάποιοι έχουν τίμιες προθέσεις στο ξεκίνημα, η εξουσία και το σύστημα διαφθείρει…είναι γλυκιά η εξουσία…
όσο για το Πολυτεχνείο (γιατί ξέφυγα λίγο αλλα δεν είμαι troll!) το Πολυτεχνείο ήταν γνήσιο. Οι άνθρωποι ήταν γνήσιοι. Και η εξουσία διαφθείρει…και όλα αλλάζουν. Αλλά η αίσθηση πως κάτι πάει στραβά και πρέπει να αλλάξει είναι εκεί περισσότερο από ποτε.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σ’ ευχαριστώ, Πέτρο. Διάβασα και τη δική σου ιστορία, αρκετά διαφωτιστική. Απλά αναρωτιέμαι για το αν ήταν «πρόφαση» η μετάβαση στη Δημοκρατία και πώς εξηγείται το ότι οι Παπαδόπουλοι κλπ μπήκαν εν τέλει στη στενή! Παραείναι βαρύ το μέτρο για να πούμε ότι έγινε για λόγους εντυπωσιασμού. Θέλω να πω, μήπως έγινε μια προσπάθεια, απόπειρα έστω, για κάθαρση από τους υπαίτιους της Χούντας; Αλλά και αυτοί οι Αμερικάνοι, πόσα δάκτυλα πια έχουν; Παντού είναι! Πάντως θέλει δουλειά πολλή για να πειστεί η νέα γενιά για το τι πραγματικά έγινε τότε και ποια αναφορά έχουν εκείνα τα γεγονότα στο σήμερα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] Πηγή: Τα κακώς κείμενα […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Οχι ,δεν ήταν όλα ψέμα!!!Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμαι μια ολόκληρη γενιά για όλα τα βάσανα που περνάμε τώρα, αλλά τότε όλοι οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι που κατέβηκαν στο πολυτεχνείο, κατέβηκαν έτοιμοι να θυσιαστούν για τα πιστεύω τους ,για τα ιδανικά τους, γιατί τότε είχαν απ΄αυτά και ήξεραν την αξία και την σημασία τους και ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν και την ζωή τους ακόμα για αυτά , όπως και το έκαναν!!!! Το αν κάποιοι από αυτούς μετά από τις δικές μας ψήφους κυβέρνησαν και έκαναν κατάχρηση της εξουσίας που τους δώσαμε εμείς , ο λαός, και ενώ εμείς το βλέπαμε, γιατι δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν το έβλεπε, και συνεχίζαμε να τους ψηφίζουμε και συνεχίζαμε τους ίδιους και τους ίδιους για χρόνια….Ε!! γι΄αυτό δεν φταίει η γενιά του πολυτεχνείου, γι’ αυτό φταίνε και οι υπόλοιπες γενιές που έχασαν τα πάντα και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα βολευτούν και θα έχουν άνεση, λεφτά και γκόμενες ή γκόμενους!!!
Ο πατέρας μου δεν ήταν αριστερός ποτέ,πάντα διαφωνούσε με τις επιλογές μου τότε που μαζί με άλλα παιδιά κατεβαίναμε στούς δρόμους απο το σχολείο ακόμα, όχι όμως για ψύλλου πήδημα και για να μην κάνουμε μάθημα , αλλά για πράγματα που είχαν να κάνουν με το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ!!!Δέν ξέρω αν πολλοί νέοι σήμερα ξέρουν τι σημαίνει κοινό καλό……Στους περισσότερους από εμάς δεν μας έλειπε τίποτα, ζούσαμε μια άνετη ζωή στην Αθήνα ,αλλά όλοι μας πιστεύαμε ότι έπρεπε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο κόσμο για όλους όχι μόνο για τους εαυτούς μας!!!!
Όταν το 81 βγήκε ο Ανδρέας ο Παπανδρέου, με συνθήματα όπως,ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΥΚΑΤΟ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ και άλλα πολλά και ωραία και όταν όλοι όσοι τον ψήφισαν είδαν απο τον πρώτο χρόνο κιόλας ότι δεν θα έκανε τίποτε από αυτά και είχε κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό με τον χειρότερο τρόπο,γιατί συνέχιζαν να τον ψηφίζουν για χρόνια????? Μήπως γιατί βολεύτηκαν με τα δανεικά λεφτά που τους έδινε και καταχρέωνε όλες τις μετέπειτα γενιές απο τότε για χρόνια?????Μήπως γιατί οι μετέπειτα γενιές έγιναν κι αυτές
ο Κυρ Παντελής ,του Πάνου Τζαβέλα, που σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του , την οικογενειά του , την δουλίτσα του …..χωρίς να καταλαβαίνει ότι θα έφτανε και για αυτόν το τέλος κάποια στιγμή……
Βαρέθηκα να ακούω ότι για όλα φταίει η γενιά του πολυτεχνείου, εγώ δεν ήμουν τότε στο πολυτεχνείο γιατί ήμουν μικρή, ούτε καταλάβαινα ακριβώς τι γινόταν με την δικτακτορία και όλα τα παιδιά της ηλικίας μου στην ίδια κατάσταση ήταν, αλλά παρ΄ όλη την καλοπέραση που είχαμε κάτι προσπαθήσαμε να κάνουμε και μετά το πολυτεχνείο , ότι μπορούσαμε, αυτο το λίγο, το ελάχιστο ,αλλά και αυτό όμως ήταν κάτι….Οι επόμενες γενιές τι έκαναν, πότε ξεσηκώθηκαν για το κοινο καλό , πότε βγήκαν απο το βόλεμά τους, πότε πίστεψαν σε κάτι, όχι σε κάποιους,και αγωνίστηκαν για αυτό άσχετα αν θα έχαναν τα πάντα ….πότε????…….ΠΟΤΕ!!!!
Σήμερα είναι 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012 , τα πράγματα είναι χειρότερα απο τότε.Πού είναι οι επόμενες γενιές???? Να κάνουν ένα καινούργιο πολυτεχνείο, μαζί όσους μπορούν και θέλουν ακόμα απο τις προηγούμενες γενιές??? Πού είναι??? Μάλλον ΠΑΝΕ ΠΛΑΤΕΙΑ για καφεδάκι , γιατι έχει και καλή μέρα σήμερα…..Άσε ίσως του χρόνου στις 17 ΝΟΕΜΒΡΗ να έχει κακό καιρό κι έτσι ίσως να μπορούν να βρούν λίγο χρόνο να σκεφτούν , ποιοι είναι, που πάνε , τι θέλουν απο την ζωή τους , σε τι κόσμο θέλουν να ζούν???? ΄Ισως του χρόνου τέτοια μέρα να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τον
Λάτε τους για ένα ελληνικό καφεδάκι!!!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Να πω ότι έχεις άδικο, θα ‘ναι ψέμα, ακριβώς αυτό προσπαθώ να αναδείξω και στο σημερινό άρθρο. Ότι τελικά δεν ξέρεις που και ποιον να πιστέψεις. Είναι σίγουρο ότι δόθηκε αγώνας και το Πολυτεχνείο υπήρξε όπως και νεκροί υπήρξαν. Απλά η σημερινή γενιά, έχει «θολώσει», δεν έχει ιδανικά συγκεκριμένα, τώρα ίσως λόγω κρίσης να ξεδιαλύνεται κάπως το τοπίο και να γίνονται πιο συγκεκριμένα αυτά που θέλουμε και έχουμε ανάγκη. Εγώ εν τέλει θα έλεγα ότι όσο άδικο είναι να λέμε ότι δεν υπήρξε Πολυτεχνείο άλλο τόσο άδικο είναι να λέμε ότι η σημερινή γενιά δεν δίνει αγώνες. Είναι διαφορετικές οι εποχές, άλλα τα κριτήρια και τα ζητούμενα άλλοι οι εχθροί.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Συμφωνώ Παναγιώτη μου οτι και η σημερινή γενιά δίνει αγώνες ,με τον τρόπο της ,σίγουρα σήμερα τούς εχθρούς είναι πιο δύσκολο να τους εντοπίσει ή νεολαία και πολλή πιο δύσκολο να τους αντιμετωπίσει εκεί που διαφωνώ όμως είναι στο ότι για όλα φταίει η γενιά του πολυτεχνείου,αυτό με ενοχλεί όταν το ακούω,γιατι τις πιο πολλές φορές το λένε άνθρωποι απο μετέπειτα γενιές ,νεότεροι δηλαδή, που δεν έχουν θυσιάσει τίποτα απο τα θέλω τους , κι αν κάποιοι κάποια στιγμή κάτι θυσίασαν δεν το έκαναν απο ιδεολογία ,επειδή το πίστευαν, το έκαναν αναγκαστικά γιατι έτσι ήρθαν τα πράγματα,έχει διαφορά για μένα αυτό…….Θα μου άρεσε περισσότερο οι νέοι ,να πιστεύουν ,να έχουν όνειρα ,ιδανικά ,δεν έχει σημασία αν εγω θα συμφωνώ ή θα διαφωνώ, σημασία έχει να αγωνίζονται για αυτά μέχρι τέλους ,αυτοι πιστεύω είναι η ελπίδα για το μέλλον ……..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Είναι σωστό ότι η γενιά μας γαλουχήθηκε σε συνθήκες άκρατου ατομισμού. Σε σκηνικό υπερκατανάλωσης. Τώρα βέβαια μπορεί η πρόκληση για ανατροπές να είναι ακόμα πιο επώδυνη και να απαιτεί πολύ περισσότερα πράγματα από την απλή κατάληψη ενός Πανεπιστημίου. Τότε ήταν το τανκ, τώρα ποιος είναι; Αόρατες οι «αγορές» αόρατοι και οι εχθροί μας. Γι’ αυτό στο τέλος του άρθρου αναφέρομαι στη γενιά μου που ψάχνει να βρει ηγέτες, ιδανικά, νέα οράματα. Το Πολυτεχνείο για πολλούς δεν σημαίνει τίποτα, δυστυχώς. Και σε αυτό ευθύνεται η γενιά εκείνη που δεν μεταλαμπάδευσε το πνεύμα της ανατροπής στη νέα γενιά αλλά επέστρεψε στους Χρυσαυγίτες να λένε ότι όλο το σκηνικό ήταν μια παραμύθα και τίποτε άλλο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Δεν ευθύνεται η γενιά εκείνη μόνο Παναγιώτη ,το πνεύμα της ανατροπής που λες ούτε εμάς μας το μεταλαμπάδευσε η γενιά του πατέρα μου και της μητέρας μου.Εκείνοι ήταν παιδιά της κατοχής και πίστευαν οπως οι περισσότεροι της εποχής τους, ότι πρέπει να κοιτάς το σπίτι σου , την δουλειά σου τα παιδιά σου, ότι κανείς απο τους πολιτικούς δεν είναι εντάξει και δεν αξίζει, και αλλα πολλά που έδειχνε οτι και οι ίδιοι ήταν απογοητευμένοι απο όλους και όλα .Γι’ αυτό είπά και παραπάνω ότι δεν συμφωνούσαν με τις επιλογές μας οι γονείς μας εκείνη την εποχή , φοβόντουσαν μην πάθουμε τίποτα ,είχαν τις μνήμες του πολέμου και ήθελαν να μην ανακατευόμαστε με τίποτα ,να κοιτάμε το σχολείο και τίποτε άλλο. Δεν μας παρότρυναν για τίποτε άλλο παρα μόνο για να κοιτάμε την δουλειά μας.Μας μιλούσαν όμως, μας έλεγαν τι έζησαν εκείνοι και πως ήταν η ζωή τους και τα παιδικά τους χρόνια,τι αγώνα έκαναν για να επιβιώσουν και μετέπειτα οταν μεγάλωσαν που οι περισσότεροι είχαν φύγει μικροί απο τα χωριά τους και κατέβηκαν στην Αθήνα τι πέρασαν για να ζήσουν.Εμείς όπως σου είπα ζούσαμε παρα πολυ καλά για μας αυτά που μας έλεγαν ήταν σαν να μας λένε κάποιο παραμύθι για να μας πάρει ο ύπνος……Μέσα μας όμως αισθανόμασταν ότι εμείς κατι άλλο έπρεπε να κάνουμε ……άσχετα με την γενιά των γωνιών μας, εμείς έπρεπε να αντιδράσουμε σε όλα ,στο σχολείο ,στην οικογένεια παντού ,είχαμε τις δικές μας απόψεις δεν μπορούσαμε να ζούμε με τον φόβο της κατοχής και του πολέμου ……μόνοι μας στην ουσία βρήκαμε τον δρόμο μας ,πρώτα μέσα μας και μετά όλοι μαζί .Ο κάθε νέος άνθρωπος, πιστεύω, και ο κάθε άνθρωπος γενικά πρέπει να ψάχνει , να βρίσκει και να παίρνει ότι καλύτερο απο τις προηγούμενες γενιές και να προχωράει μπροστά …….και να μην λέει ότι ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός απο αυτόν.Ας κάνει κάτι κι αυτός κι ας είναι λάθος δεν πειράζει ….έτσι θα βρεί τον δρόμο του….
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Για τους είλωτες Σπαρτιάτες, και για τους Σπαρτιάτες είλωτες http://sfrang2.blogspot.gr/2012/11/blog-post_17.html
Μου αρέσει!Μου αρέσει!